Kasvua kasvuhaluisille näkyvissä

Kasvua kasvuhaluisille näkyvissä

Vaikka monet maailmanpolitiikan uutiset ovat viime aikoina olleet aika ikäviä, niin talous näyttäisi lähteneen mukavaan nousuun. Finnveran asiakaskunta on laaja, ja nyt vaikuttaa todella siltä, että asiakkailtamme kuulemamme yleistunnelma on laajalla rintamalla varsin hyvä. Patoutunutta kysyntää ja tarjouspyyntöjä on liikkeellä. Korkotaso on matala, mikä mahdollistaa isojenkin investointien rahoituksen. Finnveralta haettu viennin rahoituksen määräkin on ylittänyt kaikki aiemmat ennätykset.

Mielenkiintoista on, että kysynnän kasvu ei ole alueellista tai toimialakohtaista, vaan laaja-alaista. Toki sitten Suomen viennin oma rakenne on kuin Eiffel-torni: kärki on kovin kapea, mutta alustarakenne vankka.  Suuret eurot tulevat muutamilta toimialoilta ja yrityksiltä, ja näillä on laaja alihankkijaverkosto.

Onneksi vähitellen myös omilla tuotteillaan kansainvälistyviä pk-yrityksiä kasvaa lisää.  Ilahduttavasti näemme perinteisen laitekaupan lisäksi sopimusperusteista palveluvientiä.

Valitettavasti tosiaan samalla elämme epävarmuuksien varjostamassa maailmassa, jossa riskejäkin on tarjolla ja jotka voivat häiritä kasvua. Sen sijaan, että luettelisin niitä globaaleja riskejä, joita uutiset ovat muutenkin täynnä, otanpa esiin kotimaisen riskin: se on investointien vähäisyys. Vientiteollisuutemme kapasiteetti on finanssikriisin jälkeisen romahduksen vuoksi tullut merkittävästi alas, joidenkin arvioiden mukaan jopa viidenneksen. On olemassa riski, että vientimme ei pystykään kasvamaan niin paljon kuin se tässä tilanteessa voisi!

Näemme tämän Finnveran rahoituskysynnän rakenteessa, joka kotimaassa edelleen painottuu käyttöpääomaan, ei vieläkään riittävästi investointeihin. Myönteisiä esimerkkejä ovat tietysti Varsinais-Suomi ja Äänekoski – näitä vaan tarvittaisiin enemmän. En tarkoita ainoastaan perinteisiä investointeja, vaan myös panostuksia tuotekehitykseen ja kasvua yrityskauppojen avulla.

Finnveran rahoitusvaltuuksia on korotettu selkeästi. Meillä on mahdollisuus taata vientikauppoja ja vientiä hyödyttäviä investointeja Suomessa 27 miljardiin asti sekä pk- ja midcap-yritysten hankkeita 4,2 miljardiin asti. Pystymme määrällisesti vastaamaan nähtävissä olevaan kysyntään. Myös instrumentteja on valittavissa aiempaa enemmän, mm. välirahoitus ja joukkovelkakirjalainojen merkintämahdollisuus. Toki jokaisen hankeen kohdalla on tutkittava, onko se rahoituskelpoinen. Silti isossa kuvassa uskallan sanoa, että rahoitus ei ole nyt investointien pullonkaula.

Oli kysymys sitten suuren tai pienemmän yrityksen vientikaupoista tai investoinneista, kannattaa keskustella pankin ja Finnveran kanssa rahoituksen ratkaisuista!

 

Pauli Heikkilä, toimitusjohtaja (kuvassa)
Finnvera Oyj
Yrittäjien yhteistyökumppani