Sote- ja maakuntauudistus mahdollisuus yrittäjille

Sote- ja maakuntauudistus mahdollisuus yrittäjille

Sote- ja maakuntauudistus vaikuttaa niin kymenlaaksolaisten yrittäjien kuin asukkaidenkin tulevaisuuteen. Uudistuksen myötä yrityksillä on entistä suurempi rooli palveluiden tuottajana, sillä valinnanvapaus lisää pienten ja keskisuurten yritysten mahdollisuuksia osallistua palveluiden tuottamiseen ja elinvoiman lisäämiseen alueellaan. Yritysten on hyvä valmistautua uudistukseen tehostamalla toimintaansa ja markkinoimalla palveluitaan, jotta ne ovat valmiita tuottamaan tarvittavia palveluita sekä tunnettuja alueella uudistuksen voimaan tullessa.

- Tällä hetkellä uudistuksen valmistelu on käynnissä ja olemme keskittyneet maakunnan toimintaedellytysten luomiseen. Uudistuksella tavoitellaan tehokkaampaa hallintoa, hyvinvointi- ja terveyserojen kaventamista, toimivampia palveluja sekä yhdenvertaista palvelujen saatavuutta, kertoi muutosjohtaja Jussi Lehtinen Kymenlaakson liitosta.

- Sote-uudistus on tärkeä mahdollisuus yrittäjille. Yrittäjät tuovat tervettä kilpailua sote-palveluihin, mikä parantaa laatua ja kustannustehokkuutta sekä lisää alueen elinvoimaa ja lähipalveluita, totesi Suomen Yrittäjien elinkeinoasioiden päällikkö Susanna Kallama. Hän nostaa esiin kolme pointtia, miten yrittäjien pitää valmistautua uudistukseen.
- Yrittäjän on huolehdittava oma yritys ja palvelu kuntoon, valmistauduttava digitalisaation tuomiin työkaluihin ja Kanta-palveluun sekä verkostoiduttava muiden alan toimijoiden kanssa.

- Sote- ja maakuntauudistus onnistuu vain, jos se perustuu aitoon monituottajamalliin, sanoi Fennian asiantuntija Kari Varkila. Varkila avasi yrittäjille pidetyssä sote-tilaisuudessa erityisesti erilaisten järjestelmätyökalujen tärkeyttä.   

Suomen Yrittäjien ja Kymen Yrittäjien huhtikuussa järjestämässä sote-tilaisuudessa yrittäjät saivat tietoa sote- ja maakuntauudistuksen ajankohtaisesta tilanteesta sekä siitä, miten yrittäjien kannattaa tulevaisuudessa varautua uudistukseen ja sen tuomiin muutoksiin. Kotkan Datariinassa pidettyyn tilaisuuteen osallistui sote-alan yrittäjiä eri puolilta Kymenlaaksoa.  

Kotkalaisen Appelmedi Oy:n Helena ja Jan Appelberg olivat tulleet paikalle kuulemaan erityisesti miten yrittäjien kannattaa varautua uudistukseen.
- Asiantuntijoiden puheenvuorot avasivat tilannetta enemmän kuin mitä itse on saanut selville eri lähteistä. Suhtaudumme uudistukseen luottavaisella mielellä. Totta kai se vaikuttaa meidän toimintaan, mutta ei onneksi paljoa. Teemme paljon yhteistyötä kunnan kanssa.

Haminalaisen Jalkahoitola Villivarpaan yrittäjä Sari Forsell-Honkonen oli tyytyväinen tilaisuuden antiin.
- En ole paljoa ehtinyt perehtyä sote-uudistukseen ja sen vaikutuksiin, mutta nyt kaikki asiat tulivat kätevästi samassa paketissa. Olen jutellut uudistuksesta erityisesti kollegoiden kanssa. Saa nähdä mihin suuntaan uudistus pyörähtää ja miten se vaikuttaa yritystoimintaan. Toivottavasti valinnanvapaus tuo lisää asiakasvirtaa.

 

Kuvia sote-tilaisuudesta

Teksti ja kuvat: Heli Pykälistö

 

- Yrittäjät tuovat tervettä kilpailua sote-palveluihin