Yrittäjät Kymenlaakson yhdistäjiksi

Yrittäjät Kymenlaakson yhdistäjiksi

Maakuntaamme on luonnehdittu pieneksi, köyhäksi, rakennemuutoksen keskellä eläväksi sote-asioiden väliinputoajaksi. Kaikki em. seikat ovat totta, mutta näin yhteen pötköön kerättynä ne saavat maakuntamme kuulostamaan häviäjältä. Asia ei ole näin.

Maailma on viime vuosina muuttunut rajusti ja myös meidän kymenlaaksolaisten on pitänyt muuttua mukana. Muutos vie aina oman aikansa ja perinteisen tehdaskulttuurin hiipuminen on paikoin ottanut koville. Yrityskenttä muuttuu niin, että työnantajayritysten määrä laskee ja yksinyrittäjien määrä kasvaa.

Määrätietoinen työ uuden luomiseksi alkaa vihdoin tuottaa tulosta. Ympäri maakuntaa kajahtaa ilmoille positiivisia työpaikkauutisia ja tietoa uusista merkittävistä investoinneista. Tavoitteita pitää aina olla ja yksi merkittävä tavoite on moottoritie, tai ainakin leveämpi ohituskaistoilla varustettu tie välille Kotka – Kouvola. Nopea tieyhteys toisi kuntia lähemmäs toisiaan, helpottaisi työpaikka- ja ammattiliikennettä ja saattaisi jopa houkutella uusia investointeja tien varteen. Tämän asian eteenpäin viemiseksi tarvitsemme maakuntaan vahvan poliittisen puolestapuhujan.

Kymenlaakso tulee pysymään kaksinapaisena myös tulevaisuudessa. On ihan luonnollista, että sekä etelässä että pohjoisessa kehitetään omia alueita ja toimintoja. Meidän tulee kuitenkin muistaa, että välimatka kuntien välillä kutistuu todella pieneksi, kun katsoja siirtyy vähän kauemmaksi. Vastaava tilanne oli käsillä satamien välillä Haminassa ja Kotkassa. Satamien liittäminen yhdeksi satamaksi on osoittautunut todella viisaaksi ja toimivaksi ratkaisuksi. En todellakaan ole esittämässä Kotkan ja Kouvolan yhdistämistä, mutta haluan korostaa aidon ja toisiaan tukevan yhteistyön merkitystä.

Yrittäjät ja yritykset eivät tunne kuntarajoja. Bisnestä tehdään yli kuntarajojen ja pitkin maailmaa, kukin omalla sarallaan ja tavallaan. Meidän pitää omaksua pohjalaisten asenne: ei kadehdita kaveria, mutta pistetään vielä paremmaksi!

 

Marika Kirjavainen
Kymen Yrittäjien puheenjohtaja

 

- Yrittäjät ja yritykset eivät tunne kuntarajoja vaan bisnestä tehdään yli rajojen ja pitkin maailmaa