Anne Takasen Sevenon suuntaa kansainvälisille markkinoille

Anne Takasen Sevenon suuntaa kansainvälisille markkinoille

Vuonna 1998 aloittanut Sevenon on edelleen perheyritys, joka tähtää kansainvälisille markkinoille.

Lasialan yrittäjä, artesaani Anne Takanen ajautui työskentelemään lasin kanssa, kun hän suunnitteli sotavammaisten sairaskodille tiloja, joihin oli tulossa kaksi lasiseinää. Erään yrityksen piti tehdä sinne Takasen suunnittelemat seinät, mutta lopulta hän huomasi olevansa opiskelemassa tekniikkaa ja tekemässä niitä itse.
- Ensimmäiset lasityöni olivat 2 x 4,5 metriä, naurahtaa Takanen. Olen aina joutunut ihmeellisiin paikkoihin.
Ihmeellisiä paikkoja on mahtunut liki kahdenkymmenen vuoden yrittäjätaipaleelle. Laadullisesti yritys kilpailee nykyään suurten toimijoiden Pentikin, Iittalan ja Muurlan kanssa.

Vientiin lähdössä Sevenon design

Uusimpina tuotteina on luotu Sevenon design -lasisarja.
-Se on perinteisellä lasinpuhallustekniikalla tehtävää kristallia, johon kaiverretaan kuvioita. Yrityksen hankkima kaiverruskone on suurin Skandinaviassa.
Kristallin osalta tie kansainvälisille markkinoille on auennut hevosharrastuksen kautta Hollannissa asuvan Marjukka ”Maucca” Kärjen avulla. Tällä hetkellä hollantilainen verkkokauppa tarjoaa Sevenonin tuotteita ainakin yhdeksään maahan.
Helsinki-Vantaan lentoasemalle otettiin juuri kahteen myyntipisteeseen myyntiin The Poro -lyhdyt, jotka on segmentoitu aasialaisille matkailijoille.

Osaamista ja panostamista

Investoinneista kansainvälistymiseen Anne Takanen mainitsee koneet ja laitteet, mutta lisäksi tulee muutakin. Viennin aloittamisen haasteena on nopeasti kuluva aika. Rahaa kuluu huomattavasti ennen kuin alkaa tapahtua.
-Ei riitä että tuote on valmis, se on ainoastaan yksi osa. Pitää olla www-sivut, tuoteselostukset ja esitteet kohdemaan kielellä. Meillä on vielä hirveän tarkkaan rajattu asiakassegmentti.
Lasien osalta tuli myös vaatimus, että pakkaukset kestävät pudottamisen 1,5 metristä lasien pysyessä ehjinä.
Seuraavaksi Anne Takanen suunnittelee etenemistä Ruotsiin, kunhan ehtii. Kansainvälistyminen on omasta ajasta kiinni.

- Viennin aloittamisen haasteena on nopeasti kuluva aika. Rahaa kuluu huomattavasti ennen kuin alkaa tapahtua.

Teksti ja kuva: Hannu Lehtinen

www.sevenon.eu