Haminan Yrittäjien puheenjohtaja Nina Nylund; Henkilökohtaisesti edunvalvontaa

Haminan Yrittäjien puheenjohtaja Nina Nylund; Henkilökohtaisesti edunvalvontaa

Haminan Yrittäjien puheenjohtajana aloittanut Nina Nylund on ollut mukana hallituksessa jo pitkään. Hän siirtää yrittäjyysnäkemystään myös yrittäjäyhdistykseen.

Sijoituspalveluja Haminassa myyvä yritys on tänä vuonna kymmenen vuotta vanha. Sen yrittäjä Nina Nylund on lähtöisin Kouvolasta. Hän kiersi Helsingin ja Kotkan kautta Haminaan, minne asettui vuonna 2004. Hamina oli tuohon aikaan hänen mukaansa paikka, jossa kommentoitiin yrittäjyyttä ”jos lähdet yrittäjäksi, luuletko, että muut haluavat sinun rikastuvan”.
Nylundin mukaan Hamina on sijainniltaan hyvä. Kymmenessä vuodessa asiakaskunta on vakiintunut ja uudet asiakkaat tulevat lähinnä puskaradion kautta. Hän kuvailee omaa yritystoimintaansa henkilökohtaiseksi myynniksi. Ei sitä tehdä lehtimainonnalla, nettisivuilla tai autotarroilla.
- Asiakas täytyy kohdata.

Yhteistyötä asennemuutoksen eteen
Etelä- ja Pohjois-Kymenlaaksoa pidetään monessa asiassa kuin yönä ja päivänä. Onko se haminalaistuneen kouvolalaisenkin mielestä näin.
- On Haminakin muuttumassa, se on paljon omasta asenteesta kiinni. Puheenjohtajana haluan lähteä tekemään yhteistyötä. Sitä pitää rakentaa muiden yhdistysten, kaupungin ja Cursorin kanssa.
Hänen mukaansa valitettavan vahvassa on edelleen asenne, että kaikki menee pieleen ja Haminasta kaikki lähtee pois.
- Tätä ajatusta viljelee kuitenkin pääosin ne, jotka muistelevat vanhaa  tehdaskaupunkia, eivätkä he ole ehkä päivittäneet osaamistaan. Suurin pessimismi tulee sieltä.
Nylund näkee, että asennemuutosta tapahtuu. Muun muassa Nuori yrittäjyys -toiminta ja oppilaitosten yrittäjyyskasvatus kantavat hedelmää. Nuorten myötä vanhempiinkin on alkanut siirtyä positiivista asennetta yrittäjyyttä kohtaan.

Neuvontaa lähes kaikkeen maan ja taivaan väliltä
Haminan Yrittäjät yrittää saada aktiivisuutta herätettyä ja nyt onkin aktiivisempaa kuin pitkään aikaan. Nylund näkee, että puheenjohtajan pitää laittaa panoksia yrittäjäelämään yhdistyksen kautta.
- En ole itse käyttänyt Suomen Yrittäjien puhelinneuvontaa, mutta nyt kun aloin perehtyä siihen, niin sieltähän yrittäjä voi kysyä ja saada neuvoja lähes kaikkeen maan ja taivaan väliltä.
Nylund nostaa edunvalvonnan keskeiseksi osaksi yrittäjiin kuulumisen kriteerinä. Haminassa on saatu lisäarvoa myös paikallisilla etuuksilla oman yhdistyksen jäsenille.
- Meidän pitää olla elinkeino- ja vetovoimapöydissä mukana. Eikä meitä pyydetä, ellei olla itse aktiivisia.

Kaikkien näköinen yhdistys
Nylund on iloinen, että heillä on nuorempiakin mukana hallituksessa.
- Jos ei hallituksessa ole kaikkien ikäryhmien ja kaikkien yritysmuotojen edustajia, kuvastaako se paikallista yrittäjyyttä? Tietenkin meillä on myös yrityksiä, jotka eivät kuulu yhdistykseen.
Hän kuitenkin painottaa, että mukana pitää olla niin yksinyrittäjiä kuin useita työllistäviäkin. Pitää olla vasta alkaneita kuin niitä, joilla on vuosien kokemus yrittäjyydestä. On tärkeää olla asiantuntemusta, jolla voidaan kommentoida kaupungin elinkeinopolitiikkaa ja vetovoimaisuutta.
Vaikka Nylund muistutti, ettei puheenjohtaja saa yksin jalkautua hoitamaan asioita, hän tuo omaa näkemystään toimia. Omasta liiketoiminnastaan hän tuo henkilökohtaisuuden.
- Menen mielelläni henkilökohtaisesti tapaamiseen, eikä pelkästään sähköpostilla. Kyllä se tuo samalla esiin sitä, että yhdistys oikeasti välittää.

Paikallista edunvalvontaa ja vertaistukea
Paikallisyhdistyksen pitää olla paikallisille yrittäjille edunvalvontayhdistys. Nylundin mukaan yrittäjien on voitava soittaa yhdistyksen edustajille, vaikka nämä sitten neuvoisivatkin heti Suomen Yrittäjien neuvontapalveluun.
- Siksi hallituksen jäsenten pitäisi sisäistää Suomen Yrittäjien edut ja tarjonta.
Edunvalvonnan rinnalle paikallisyhdistyksen rooliin Nylund nostaa verkostoitumisen. Se on kuitenkin pääsyy olla paikallisyhdistyksen jäsen.
- Verkostoituminen ja eräänlainen vertaistuki kollegoilta. Paikallisyhdistys voisi vaikka voimakkaammin tarjota ”mentorointia”, vertaistukea yrittäjältä yrittäjälle.

- Paikallisyhdistyksen pitää olla paikallisille yrittäjille edunvalvontayhdistys

Teksti ja kuva: Hannu Lehtinen