Hautauspalvelu Honkanen sai alkunsa yrityskaupasta

Hautauspalvelu Honkanen sai alkunsa yrityskaupasta

- Yrityksen ostaminen on pitkä prosessi ja neuvotteluihin kannattaa varata aikaa, sanovat Hautauspalvelu Honkanen Ky:n yrittäjät Perttu ja Linda Honkanen. Yritys sai alkunsa muutama vuosi sitten Honkasten ostettua Kukka- ja hautauspalvelu Hepola & Karjalaisen liiketoiminnan huomattuaan ilmoituksen Yrityspörssissä. Pohdinnan jälkeen uudeksi nimeksi valikoitui alusta asti mielessä pyörinyt Hautauspalvelu Honkanen.

Kuusankoskella toimiva kolmen hengen yritys tarjoaa hautauspalvelua ja muun muassa kukat, pitopalvelu ja kivityöt hoidetaan alihankintana.
- Yrityksen alkuvaiheessa täytyi miettiä omaa osaamista ja resursseja. Esimerkiksi opetellaanko kukkien sitomista itse vai ostetaanko alihankintana. Totesimme, ettei meillä riitä resurssit siihen ja päädyimme tekemään kukkien osalta yhteistyötä paikallisen kukkakauppiaan kanssa. Vanhat yrittäjät olivat tukena ensimmäiset 6 kuukautta opastamassa alalle ja heidän kauttaan pääsimme yhteistyöhön pitopalveluyrittäjän kanssa, jota olivat itsekin käyttäneet, Honkaset kertovat.

Yrittäminen oli entuudestaan tuttua Honkasille. Ennen hautausalalle siirtymistä he toimivat 17 vuotta ison ketjun lastentarvikeyrittäjinä. Loppuvaiheessa toimipisteet olivat sekä Kotkassa että Kouvolassa.  
- Yli kymmenen vuoden alalla toimimisen jälkeen koimme, että oli aika tehdä muuta. Lisäksi ketjulta alkoi tulla sellaisia vaatimuksia, ettei yrittäminen ollut enää mielekästä.

Honkasten mukaan omistajanvaihdoksissa ei voi välttyä pieniltä yhteentörmäyksiltä.
- Siinä voi helposti tulla yhteentörmäyksiä uuden ja vanhan yrittäjän välillä kun  puikkoihin tarttuu uusi ihminen, joka lähtee toteuttamaan uusia ideoita. Meillä keskusteluissa esiin nousivat mm. verkkosivut ja niiden sisältö, joita ei aikaisemmin ollut katsottu tarpeellisiksi.

Hautauspalvelussa jo ensimmäiset minuutit asiakkaan kanssa ratkaisevat.
- Tämä on herkkä ala ja on osattava kuunnella asiakkaan tunteita ja toiveita. Asiakkaiden tarpeiden selville saaminen on olennaista. Homman mielekkyys on myös siinä, että joka kerta aloitetaan suunnittelu ja toteutus tavallaan nollasta hautajaisten kohdalla. Silloin on onnistuttu hyvin, kun asiakas tulee uudestaan meille. Myös asiakkailta saatu positiivinen palaute kannustaa jatkamaan, Honkaset toteavat.

- Yrityskauppaan kannattaa varata aikaa

Teksti ja kuva: Heli Pykälistö

www.hautaushonkanen.fi