Iitin Yrittäjät tekivät keväisen retken Varsovaan ja järjestivät Rakenna ja remontoi-päivän

Iitin Yrittäjät tekivät keväisen retken Varsovaan ja järjestivät Rakenna ja remontoi-päivän

Iitin Yrittäjät vierailivat Varsovassa 19.- 22.4.2018
Iitin Yrittäjien tämän vuotinen kevätretki suuntautui Varsovaan, Puolan pääkaupunkiin. Täältä huhtikuun ”rospuuttokelistä” oli ihana mennä keväiseen Varsovaan, jossa puissa oli jo isot lehdet ja ruoho viheriöi keväisine tuoksuineen. Helsingistä matka Varsovaan on lähes sama kuin matka Lappiin Leville. Tuli samalla huomioitua, että Suomi on pitkä maa.

Matkalla vierailimme mm. Varsovan Suomen suurlähetystössä Team Finlandin ja Business Finlandin vieraina.
Saimme varsin laajan talousesittelyn Puolan ja Varsovan taloudesta ja bisnesmahdollisuuksista Puolassa.
Maa on itäisen Euroopan bisnesveturi. Puola on 25:ksi suurin talous maailmassa ja kahdeksanneksi suurin Euroopassa. Väestöä on 38 miljoonaa, joista 3 miljoonaa asuu Varsovan alueella. Maan talous on yhtäjaksoisesti kasvanut vuodesta 1991 alkaen ja viime vuodenkin kasvuluku 4,2 on varsin kovaa luokkaa näin suomalaisesta näkökulmasta katsoen. Noin 200 suomalaista yritystä toimii Puolassa.

Saimme myös katsauksen Puolan poliittisesta tilanteesta ja siinä tuli esiin ns. kädenvääntö EU:n kanssa mm. oikeusvaltiomekanismista ja pakolaispolitiikasta. Myös harvemmin tunnettu asia on, että Puolassa on yli miljoona ukrainalaista töissä.

Bisneskontakteja matkalla oli mm. matkailualan yrityksiin ja kukin toteutti tahoillaan tutustumisia muiden alojen yrityksiin mm. kauppakeskuksiin. Yhteistä juhlaillallista vietettiin perjantai-iltana paikallisessa FOLK GOSPODA -ravintolassa (kuvassa alla), jossa nautimme perinteisistä puolalaisherkuista valmistetun maittavan 4-ruokalajin illallisen paikallisine juomineen.  

Kulttuurellisesti Varsovassa on varsin laaja tarjonta ja osa matkalaisista kävi mm. pianokonsertissa tutustustumassa puolalaisen säveltäjän Frédéric Chopinin tuotantoon, jota tulkitsi paikallinen pianovirtuoosi.

Iitin Rakenna ja remontoi -päivä
Iitin Yrittäjät järjestivät yhdessä Iitin kunnan kanssa Rakenna ja Remontoi -päivän Iitin kunnantalolla 7.4.2018. Näytteilleasettajia oli yhteensä 38, joista suurin osa oli paikallisia yrittäjiä. Näytteilleasettajia oli varsin laajasti laidasta laitaan piha- ja puutarhayrityksestä aina hissejä myyvään yritykseen. Aurinkoinen lauantaipäivä suosi tapahtumaa ja kävijöitä oli lähes 500. Palautteen pohjalta tapahtuma koettiin varsin onnistuneeksi ja tarkoitustaan palvelleeksi. Tavoitteena oli saada kuntaan ”pöhinää” rakennus- ja remonttirintamalle. Iitin Yrittäjät pitivät tilaisuudessa kahvikanttiinia ja makkaranmyyntipistettä.

Järeää maansiirtokalustoa kunnantalon pihalla. (Maansiirto Pekka Rautiainen Ky)

Kauko Oy:n Mikko Isokangas esitelmöi aurinkosähköstä.

Katso tapahtumasta tehty video >>

Tekstit ja kuvat: Markku Yli-Kaitala