Kiinan konttijuna on mahdollisuus kaikille toimijoille

Kiinan konttijuna on mahdollisuus kaikille toimijoille

Marraskuussa käynnistynyt konttijunaliikenne Kouvolan ja Kiinan Xi’anin välillä on herättänyt paljon mielenkiintoa. Junayhteyden hyödyntämistä vauhditettiin 9.–15. toukokuuta tehdyllä Kiinan matkalla, jossa mukana oli Kouvolan kaupungin johtoa, johtavia luottamishenkilöitä ja yrittäjiä.
- Kun kysymys on Kiinasta, yhteistyötä tarvitaan laajalla rintamalla. Kouvolassa on tehty hyvää työtä. Kinnossa on luotu useita vuosia yhteyksiä Kiinaan. Yritysten tehtävä on sitten hoitaa varsinainen bisnes, sanoo Kouvola Cargo Handling Oy:n toimitusjohtaja Jussi Toikka (kuvassa).
Kouvola Cargo Handling Oy hoitaa Kouvolan ja Xi’anin välisen konttijunan myyntiä, terminaalitoimintoja ja huolintaa Suomessa yhteistyössä UnyTrade Oy:n kanssa. Liikenteessä käytetään Kazakstanin rautateiden KTZ Expressin kalustoa. Kiinassa reittiä edustaa Xi’an International Port Multimodal Transportation.
- Olemme tehneet vuosia huolintaa ja kuljetuksia Venäjälle ja IVY-maihin. Kiina kehittää vahvasti sisämaassa sijaitsevaa Xi´anin aluetta ja se on meille nyt uusi mahdollisuus.

Jussi Toikka arvioi, että Kiina on suuntaamassa yhä enemmän Eurooppaan, kun Yhdysvaltojen kanssa suhteet ovat viileät.
Tällä hetkellä konttijuna lähtee kahden viikon välein Kouvolasta ja Xi’anista. Kuljetusaika reitillä on noin 14 päivää.
- Menossa on pioneerivaihde. Olemme investoineet ja palkanneet väkeä. Yhteys kiinnostaa sekä viejiä että tuojia. Yhteys on mahdollisuus kaikille toimijoille. Konttijunan on mahdollista lähteä useamman kerran viikossa Kiinaan.
Konttijuna kuljettaa monenlaisia tuotteita Kiinaan ja Kiinasta.
- Suomesta viedään muun muassa metsäteollisuuden tuotteita, koneita ja laitteita. Suomeen päin tulee esimerkiksi kaupan alan sesonkituotteita.
Toikan mukaan vasta vuosi 2019 näyttää mihin suuntaan ollaan menossa.
- Kouvola on pohjoismaisittainkin katsottuna paras paikka toimia. Rautateitse tavarat saadaan nopeasti liikkeelle.
 
Kouvola tavoittelee uusia yrityksiä
Kouvolalaisten Kiinan vierailulla keskusteltiin myös konttijunayhteyden yhteismarkkinoinnista. Se alkaa Helsingissä 8. kesäkuuta järjestettävällä, pohjoismaisille globaaleille yrityksille suunnatulla tapahtumalla.
- Kouvolan ja Kiinan välinen konttijuna on lyhin ja nopein maakuljetusreitti Euroopan unionin ja Kiinan välisessä liikenteessä. Jotta uudesta yhteydestä saataisiin kaikki mahdollinen hyöty irti, aloitamme Shaan`xin maakunnan ja Xian´in kaupungin toimijoiden kanssa yhteisen sijoittumismarkkinoinnin, kertoo Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka.
Kouvola pyrkii sijoittumismarkkinoinnilla houkuttelemaan Kullasvaara-Tehola -terminaalialueelle Kiinassa tuotettujen tavaroiden Pohjois-Euroopan jakeluvarastoja, loppukokoonpanotehtaita ja Kiinaan suuntautuvaa vientiä tukevia varastointi-, kontitus- ja lastauspalveluja.

 

- Ampumaradantien terminaalialue on logistiikan monitoimialue, sanoo Jussi Toikka.

Teksti ja kuva: Stiina Kokkonen