Kotkan Yrittäjien puheenjohtaja Niklas Nukari; Uusia tuulia yrittäjäyhdistykseen

Kotkan Yrittäjien puheenjohtaja Niklas Nukari; Uusia tuulia yrittäjäyhdistykseen

Tänä vuonna Kotkan Yrittäjien puheenjohtajana aloittanut Niklas Nukari haluaa uudistaa yrittäjäyhdistystä. Hän näkee yhdistyksen huikeana verkostoitumisen mahdollisuutena, jolla pitää olla konkreettista annettavaa jäsenistölle.

Mikä mies Kotkaan on rantautunut? Ei oikeastaan rantautunut, sillä Niklas Nukari ajoi sisämaan kautta. 25 vuotta sitten Ylivieskassa syntynyt ja Oulussa merkonomiksi itsensä lukenut Nukari esittelee itsensä autokaupan perustajaksi. Hän ei miellä itseään yrittäjäksi, vaikka onkin perustanut ensimmäisen verkkokauppayrityksensä jo 16-vuotiaana. Mukaan mahtuu monta yritystä, joista osa on jo loppunut kannattamattomina.
- Yritystoiminnassa tulee vieläkin joka päivä yllätyksiä vastaan, mutta ei sellaisia, mistä pystyisin yllättymään. Kun niitä tietää olevan tulossa, ei enää ylläty, Nukari naurahtaa. Hänellä on tällä hetkellä viisi autoalaan liittyvää yritystä. Automyyntiä, vakuutuksia, rahoitusta, huoltoa, ammattipätevyyskoulutusta ja maahantuontia. Toimintaa on Kotkan lisäksi Espoossa, Hämeenlinnassa, Kuopiossa, Ylivieskassa ja Oulussa. Huhtikuun alussa, kun viimeisimmät rekrytoidut aloittavat Kotkassa, on yrityksissä töissä 120 henkeä, joista noin 70-80 henkeä työskentelee autoliikkeessä. Lisäksi yhteistyössä on laaja verkosto kumppaneita, kuten katsastuskonttoreita ja kuljetusliikkeitä. Palvelut kattavat hyvin koko Suomen.

Innostusta Kymenlaaksoon
Pohjanmaalainen Nukari tuli Kymenlaaksoon melkein vuosi sitten. Yrittäjähenkisyydestään kuuluisalta seudulta saapunut on havainnut olennaisia eroja yrittäjyydessä.
- Täällä on maltillista yrittäjyyttä, sitä ei oikeastaan näy tai ei ainakaan kerrota ääneen.
Hän kaipaa Kymenlaaksoon samanlaista startup-buumia kuin mitä Oulun seudulla on näkyvissä.
- Hypetys puuttuu. Sitä koitan puheenjohtajapestin myötä saada aikaan. Kehitetään yrittäjäyhdistyksestä sellainen, että siitä olisi konkreettista hyötyä yrittäjille.
Nukari ei ole aiemmin ollut mukana yrittäjäjärjestössä. Pohjanmaalla hän kävi pitämässä luentoja, mutta vasta Kotkassa tuli mukaan hallitukseen. Kotkalaisillakin on selvä halu saada muutosta aikaan.
- Tuodaan koulutuksellista puolta mukaan ja yhteistyötä muiden yhdistysten, Cursorin ja Kauppakamarin kanssa. Me emme saa yrittäjäyhdistyksenä ajatella, että kilpailemme muiden yrittäjäyhdistysten kanssa.
Kotkan seudulla yrittäjyydessä hänelle on pistänyt silmään tietynlainen kasvuhaluttomuus. Yleisen mielipiteen hän nimittää jonkinlaiseksi punaisten silmälasien näkökulmaksi.
- Täällä mieluummin siunaisi naapurilleen lottovoiton kuin sen, että tämä menestyy yrittäjänä. Tähän on saatava muutos.
Yksi tie muutokseen on yrittäjäyhdistysten yhteistyö. Nukari aloittaa huhtikuussa tapaamiset muiden yhdistysten kanssa yhteistä säveltä etsien.

Huikea verkostoitumisen mahdollisuus
Niklas Nukarin näkemys liiketoiminnasta heijastuu myös yrittäjäyhdistykseen.
- Kyllä se varmaan on sillä lailla, että olen suorasukainen yhdistyksessä ja yrittäjätoiminnassa. Jos päätetään, että tehdään, sitten se tehdään tai jos päätetään ettei, niin ei enää jaaritella asiaa.
Hänen mukaansa jo nyt Kotkan yhdistyksen toiminnasta on lähtenyt ripaus virallisuutta. Toiminnan pitää olla hauskaa ja kivaa kaikille ja paikallisyhdistyksellä pitää olla annettavaa jäsenilleen. Vaikkapa miten se voi auttaa kasvamaan ja kehittymään yrittäjänä. Nukarin visioissa on koulutuksia myynnin ja ostamisen sekä kasvun rahoittamisen aloilta.
Viimeisenä puheenjohtaja Nukari kertoo vielä olevansa tyytyväinen, kun helmikuun jäsentilasto näytti, että Kotkassa pitkään aikaan jäsenmäärä kasvoi.
- Yrittäjäyhdistykseen kannattaa kuulua, koska se tarjoaa huikean verkoston, jos haluaa hyödyntää jäsentilaisuuksia. Yksinkertaisesti jokainen käyntikortti on iso raha, jokaisella käyntikortilla on sinulle iso arvo.

- Yrittäjäyhdistykseen kannattaa kuulua, koska se tarjoaa huikean verkoston

Teksti ja kuva: Hannu Lehtinen