Kouvolan Yrittäjien puheenjohtaja Markku Mikkola; Elinvoiman lisääminen ykköstavoite Kouvolassa

Kouvolan Yrittäjien puheenjohtaja Markku Mikkola; Elinvoiman lisääminen ykköstavoite Kouvolassa

- Kun sote- ja maakuntauudistuksessa kaupungin verotulosta ja toiminnoista lähtee kaksi–kolmasosaa pois, elinvoiman kehittäminen korostuu. Elinvoiman rakentamiseen tarvitaan yhteistyötä kaupungin, yrittäjien ja kaikkien muiden toimijoiden kanssa, korostaa Kouvolan Yrittäjien puheenjohtaja Markku Mikkola.

Mikkolan mukaan Kouvolaan tarvitaan lisää yrityksiä.
- Kaupungin strategiaan on kirjattu tuhat uutta yritystä vuoteen 2030 mennessä. Se on suuri haaste, mutta myös mahdollisuus.
Kouvolan yrittäjäyhdistyksessä on draivi päällä. Hallitukseen on tullut uusia jäseniä ja ideointi on vilkasta. Nuorien yrittäjien toimintaa vauhdittaa Ville Ruuda.
- Uutta on naistoimikunta, jonka tehtävänä on saada mukaan pieniä naisten vetämiä yrityksiä. Yksin yrittäviä on alueella paljon.

Kouvolassa hankinta-asiat ovat vahvasti esillä.
- Hankintaohjelma on tekeillä. Hankinta-asiamies Marita Melkolle kiitokset, että asiat ovat menneet paljon eteenpäin. Kaupunkia pitää muistuttaa paikallisista yrityksistä. Mutta on yrityksilläkin haasteita. Kun tarjouspyynnöt ovat suuria, yrittäjien pitäisi verkostoitua, että tarjouksiin voitaisiin vastata.

Yrittäjien ikääntyminen on suuri haaste jäsenkehitykselle
- Kun yrittäjä ikääntyy, jatkajaa ei välttämättä löydy.
- Jäsenyys ei myöskään ole itsestään selvyys. Jäseniä pitää aktivoida uusin tavoin. Järjestimme koko Kouvolan alueen yhdistysten jäsenille mahdollisuuden tulla elokuviin katsomaan Varasto 2 -elokuvaa. Yllätyimme, kun koko teatteri oli täynnä. Enemmänkin olisi ollut tulijoita.
Kouvolan Yrittäjissä pohditaan myös jäsenetujen uudistamista ja paikallistamista. Mikkola paljastaa, että tykytoiminnaksi sopivaa toimintaa ollaan suunnittelemassa.

Markku Mikkola kannattaa Kouvolan alueen yrittäjäyhdistysten yhteistyötä.
- Jokaisella yhdistyksellä on roolinsa omalla toiminta-alueellaan. Toimimme yhteistyössä kaupungin suuntaan Eturyhmässä. Etenkin tiedottamisessa on vielä paljon mahdollisuuksia. Kouvolan Yrittäjissä päivittäisrutiinia hoitaa Mia Lindgren. Palkattu henkilö on elinehto, että tieto kulkee ja tapahtumat järjestyvät. Puheenjohtajallekin jää vielä ihan riittävästi hommia.
 
Markku Mikkola valittiin Kouvolan Yrittäjien puheenjohtajaksi varapuheenjohtajan paikalta tälle vuodelle. Hänen oma yrityksensä on Toiminnantarkastus Mikkola Oy. Työtaustaa on muun muassa pankinjohtajan tehtävistä. Eläkkeelle hän jäi Sotainvalidien Veljesliiton Kymen Piirin toiminnanjohtajan paikalta. Perheeseen kuuluvat vaimo Eeva ja kaksi lasta lastenlapsineen. Harrastuksia ovat mökkeily ja kävely yhdessä jackrussellinterrieri Maxin kanssa.

- Kouvolan elinvoiman kehittäminen on kaikkien toimijoiden ja myös asukkaiden tehtävä

Teksti ja kuva: Stiina Kokkonen