Maamerkki nimeltä Kouvolan Matkakeskus

Maamerkki nimeltä Kouvolan Matkakeskus

Kirjoittaja on jutussa vapaasti pohtinut ja ideoinut, miltä Kouvolaan suunniteltu uusi matkakeskus näyttää kymmenen vuoden päästä ja millaisia palveluja se tarjoaa ihmisille.

Vuonna 2029 Kouvolan Genius Loci (paikan henki) Areenan katolla aurinkopaneeleilla tuotettu sähkö riittää lataamaan aukiolla olevat ´torakat´. Ne ovat  ilman kuljettajaa ajavia sähköautoja, jotka ovat korvanneet paikalliset taksit. Yrittäjät tosin ovat samoja, mutta renkejä ei ole. Yrittäjä hallitsee näytöltä kaiken. Ajopelejä on nelinkertainen määrä verrattuna siihen, mitä oli takseja taksilain astuessa voimaan.

Hotelli palvelualustana
Matkakeskuksen hotelliin mennään omalla luottokortilla. Oven avauksella myöhäisen elokuun illassa huoneen valaistus syttyy asukkaan toiveiden mukaan.
Hotelli toimii operaattorina ja alihankkijat hoitavat palvelun. Yrittäjiltä on tilattavissa ainakin puhdistusta autoille, vaatteille tai tietotekniikalle, ruoka-, juoma-, lähetti-, seurustelu-, hyvinvointi-, teatteri- ja musiikkipalveluja.
Automaattisessa hotellissa henkilökohtainen palvelu korostuu.

E-SR – Etelä-Suomen Rautatiet
Rautatieasemalle saapuu E-SR:n juna Helsinkiin. Yksityinen on aloittanut VR:n kilpailijana automaatioon perustuvan matkustajajunayhteyden Lappeenrannasta Helsinkiin.
Paikkanumerolla matkustajat ilmoittavat ohjaamoon omien laukkujensa siirtymisestä asemalle tai seuraavaan kulkuneuvoon. Rinnalla on myös uusi palvelumuoto, missä yhteiskunnallisen yrityksen työllisyystuilla toimiva henkilökunta kantaa matkustajan matkatavaroita.

Tarpeet, trendit ja palvelut
Yrittäjät toteuttavat kongressikeskuksen palvelut ja oheispalveluina luontomatkailua hotellin katolle kaupunkiviljelmiin, tunne-hyvinvointia, huoltamopalveluja sekä sihteeri-suunnittelu-ajankäyttöpalvelua.
Yrittäjyys on Matkakeskuksen käynnistyttyä suuntautunut Kouvolassa kahteen suuntaan. Käsityöläisyys jatkuu ja toisaalta on yrittäjät, jotka tuottavat lukuisia palveluja operaattoreina. Heidän roolinsa on hakea ja ohjata palveluja asiakkaille, ei erityisesti tehdä niitä itse.

Kun Matkakeskuksen rakentamiseen päästiin käsiksi, kouvolalaiset olivat rohkeita rakentamaan omaa kulttuuria kaupungille. Matkakeskus on osoittanut kuinka kaupungin ”hermokeskus” elää huomioiden ihmisten tarpeet, ajan trendit ja palvelujen muutokset. Genius Loci.

Teksti: Hannu Lehtinen
Kuva: pixabay