Minna Pasilan Iltatuuli on ikäihmisten koti

Minna Pasilan Iltatuuli on ikäihmisten koti

Kello on 10 aamulla. Neljä vanhusta istuu kiikkutuolissa. Tuolit kiikkuvat hiljalleen. Katse on suunnattu ikkunoista näkyvään peltomaisemaan ja sisäpihan kesäkanalaan. Osa asukkaista istuu keittiön pöydän ääressä kuka syöden kuka lehtiä lukien. Osa asukkaista on vielä huoneissaan. Asukkaat elävät omaan tahtiinsa.

– Tarjoamme muistiongelmaisille ikäihmisille turvallisen ja viihtyisän kodin, jossa jokaista asukasta kunnioitetaan ja arvostetaan sellaisena kuin hän on, sanoo toimitusjohtaja Minna Pasila.

Sanat eivät ole vain johtajan kehuja, vaan tehostettua palveluasumista Kausalassa tarjoava Hoivakoti Iltatuuli on saanut tunnustusta ja kiitosta hyvästä palvelusta niin omaisilta, yhdistyksiltä kuin kunniltakin.  

Iltatuuli on toiminut vuodesta 2009 lähtien. Sen perustivat kolme sisarusta: Minna Pasila, Anne Heikkilä ja Jaakko Mikkola. Lisäksi 30 prosenttia osakkeista omistaa viisi muuta henkilöosakasta. Asukkaita on 16, joista enemmistö on iittiläisiä. Yritys työllistää sijaisineen 15 henkeä.

Minna Pasila näkee sote-uudistuksessa uhkia, mutta enemmän kuitenkin mahdollisuuksia.
– Talo on tällä hetkellä täynnä. Rakennamme nykyisen hoivakodin viereen 24-paikkaista laajennusosaa, joka valmistuu ensi vuoden alkupuolella. Laajennusosaan tulee tehostetun asumisen lisäksi myös tuettua asumista. Tällä alueella on tuetusta asumisesta pulaa ja vastaamme tähän tarjontaan.

Ikäihmiset asuvat yhä pidempään kotona, mutta osa ikäihmisistä ei pärjää omassa kodissaan edes kotihoidon turvin ja silloin tuettu tai tehostettu asumispalvelu on hyvä vaihtoehto.
– Jos kotihoito käy vanhuksen kotona yli neljä kertaa päivässä, kustannukset nousevat samoihin palveluasumisen kanssa.

Pasila pohtii hetken yrittäjyyttä.
– Olen yrittäjähenkinen. Olin ennen yrittäjyyttä palkkatöissä. Vastasin Café Picnicistä Kouvolassa. Maatalousyhtymässä yrittäminen on myös tuttua, vaikka se maataloudessa vähän erilaista onkin. 

Yrittäjyys on vapautta, mutta myös vastuuta.
– Pienessä yrityksessä pitää hallita ja tehdä lähes kaikki itse. Tiukkoja aikoja on eletty ja tulevaisuudessakin on vielä paljon kysymysmerkkejä sote-uudistuksen ja säästötoimien takia. Jos palvelutuotanto vapautuu ja valinnanvapaus toteutuu, yksityisten hoivakotien asema paranee, hän uskoo.

Minna Pasila ei pidä yrittäjyydessä yhdestä asiasta: byrokratiasta.
– Se tukahduttaa luovuutta ja vie paljon aikaa muulta toiminnalta.

- Hoitajan kanssa löytyy laatuaikaa päivittäin, sanoo Minna Pasila ja Irja nyökkäilee. Pasila kiittää myös vapaaehtoisia, jotka osallistuvat viikoittain muun muassa asukkaiden ulkoilutukseen.

– Jokaista asukasta kunnioitetaan ja arvostetaan sellaisena kuin hän on.

Teksti ja kuva: Stiina Kokkonen

www.iltatuuli.fi