Nuorten yrittäjien valtakunnallinen Tilanne päällä -harjoitus Haminassa

Nuorten yrittäjien valtakunnallinen Tilanne päällä -harjoitus Haminassa

Valtakunnallisen harjoituksen tarkoituksena oli kehittää nuorten yrittäjien johtamis-, yhteistoiminta- ja kriisinhallintavalmiuksia erilaisissa poikkeustilanteissa ja toimintaympäristön muutoksissa. Kaksipäiväinen tapahtuma koostui ajankohtaisesta johtamis- ja kriisikoulutuksesta, toiminnallisista ja teoriaharjoituksista sekä verkostoitumisesta "armeijan hengessä". Tilanne päällä -harjoituksen järjestivät yhteistyössä Kymen Yrittäjät ja Reserviupseerikoulu Haminassa 1.-2.9.2017.

Kymen Yrittäjät ja Puolustusvoimien Kaakkois-Suomen aluetoimisto ovat järjestäneet vuosittaisia yhteistoimintaharjoituksia jo useamman vuoden ajan ja toiminnasta on saatu hyvää palautetta. Toimitusjohtaja Tiina Moberg kertoi, että tänä vuonna päätettiin yhdessä Reserviupseerikoulun kanssa järjestää pilottitoimintana kokonaan nuorille yrittäjille suunnattu valtakunnallinen harjoitus. Kaksipäiväiseen harjoitukseen osallistui nuoria yrittäjiä eri puolilta maata. Päivien aikana käsiteltiin pk-yritysten johtamisen haasteita, tietoturvariskejä ja muutoksia turvallisuusympäristössä. 

Ensimmäisen päivän toiminnallisessa osuudessa Haminan metsissä harjoiteltiin johtamisvalmiuksia ja tiimityöskentelyn kehittämistä toimintarasteilla, jotka olivat teltan pystytys, ensiapu, käsikranaatin heitto, lennokki sekä ongelmanratkaisu. Nuorten yrittäjien porukka hitsautui nopeasti yhteen ja rastitehtävät ratkottiin pilke silmäkulmassa ja hyvässä hengessä pientä kilpailuhenkeä unohtamatta. Toisena päivänä keskityttiin pk-yrittäjiä koskeviin valmius- ja varautumisasioihin ryhmissä.

Teiskon Viinin yrittäjä Kaisa Auer (vasen reuna) oli tullut Tampereelta harjoitukseen. Hän oli saanut tiedon tapahtumasta Pirkanmaan Yrittäjien kautta.
- Ilmoittauduin heti asenteella: sinne mennään, maksoi mitä maksoi! Haaveilin aikanaan armeijaan menosta, mutta otinkin asuntolainan ja perustin perheen, perheyrityksen jatkajaksi juuri ryhtynyt Kaisa kertoi.
Ensimmäinen harjoituspäivä vierähti nopeasti ja oman tuvan porukkaan tutustuminen sujui hyvin. Metsäkeikka oli hänestä upea ja oli mukava päästä käymään ensi kertaa Kymenlaaksossa.
- Tiedon nälkä jäi ja jos näitä harjoituksia tulee jatkossa, haluan uudelleen, Kaisa totesi.

Kaakon Kiinteistöhuollon & T:mi Emilia Ristolan Emilia Ristola (toinen vasemmalta) oli tullut Virolahdelta. Armeijan ja RUK:n käynyt Emilia kertoi ilmoittautuneensa heti mukaan, ”kuulosti superkivalta”.
- Tarpeeksi oli toimintaa mutta ei liian extremeä, täällä tutustuu kivalla tavalla ihmisiin, Emilia totesi.

LVI-Elektro Oy:n Aleksi Graf (toinen oikealta) tuli Jyväskylästä. Hän bongasi Tilanne päällä -harjoituksen nuorten yrittäjien Get Together -tapahtumassa Tampereella.
- Tapahtumalla oli siellä hyvät myyjät ja olin heti mukana, arvostan maanpuolustusta. Nuoret yrittäjät ovat hyvää porukkaa. Sokkona kulkeminen maastossa oli päivän kohokohta ja opetti luottamaan kaveriin, Aleksi hehkutti.

Tilanne päällä -harjoituksen suunnitteluryhmässä oli mukana myös Tuure Tervonen (oikea reuna)  (Honor Group) Kouvolan Yrittäjistä, edustamassa nuoria yrittäjiä.
- Kuulin tapahtumasta helmikuussa ensimmäistä kertaa. Olin heti alusta asti sitoutunut lähtemään mukaan ja oli mahtavaa päästä myös osalliseksi ideoimaan tapahtumaa, hän sanoi.
- Puolustusvoimat ja RUK oli mielestäni panostanut harjoitukseen. Sen sain myös todistaa kanssaosallistujien kasvoilta. Välitön palaute tapahtumasta oli hyvä!
Haluaisitko jatkossa vastaavanlaista yhteistoimintaa Puolustusvoimien kanssa?
- Ehdottomasti!

Tilanne päällä -harjoituksen kuvia nähtävissä täällä

Tapahtuman ennakkotietosivulle tästä

Teksti ja kuvat: Veijo Tervonen