Puheenjohtajalta: Ylpeästi kymenlaaksolainen!

Puheenjohtajalta: Ylpeästi kymenlaaksolainen!

Palasin muutama päivä sitten Tampereelta Kunnallisjohdon seminaarista. Paikalla oli yli 1200 suomalaista yrittäjää ja kuntapäättäjää. Meiltä Kymenlaaksosta matkaan oli lähtenyt 40 hengen moninainen joukko yrittäjiä, virkamiehiä ja kuntapäättäjiä. Tunnelma oli hyvä, samoin keskustelut. Kuuluisasta riitasoinnusta ei näkynyt merkkejä. Yrittäjyys ei tunne kuntarajoja, ei myöskään maakuntarajoja.

Toimme kotimaakuntaan tuliaisina hienot tulokset ELPO-kyselyssä. Onnittelut Kouvolaan ja Kotkaan! Ja Kinnolle, joka rankattiin valtakunnallisesti toiseksi parhaaksi kehitysyhtiöksi! Yritysilmaston ja yritysten toimintaedellytysten eteen on tehty kovasti töitä ja on upeaa ja palkitsevaa, että tulokset alkavat näkyä. Tehtävää on vielä paljon, mutta olemme selkeästi oikealla tiellä.

Kaupungit ja kunnat kiinnittävät selvästi aiempaa enemmän huomioita yrittäjien palvelemiseen ja hyvän asiakaskokemuksen luomiseen. Prosesseja ja palautejärjestelmää on kehitetty ja hankintoihin on kiinnitetty erityistä huomiota. Kaikki nämä toimenpiteet näkyvät kyselyiden tuloksissa.

Seutumme on takertunut negatiiviseen mantraan siitä, miten meillä on kaikki huonosti. Tarvitsemme ”ulkopuolisia” kertomaan meille, miten hienot ympäristöt ja mahdollisuudet meillä on. Meidän on oltava aktiivisia, ahkeria ja kekseliäitä. Harvemmin kukaan mitään valmista tulee tarjoamaan, itse on vitsa väännettävä.

Yhden todellisen ongelman tosin tunnistan ja tunnustan: työttömyyden ja työvoimapulan. Tämä työttömyyden ja työvoimapulan yhtälö on ihan käsittämätön. Tilanne on tiedostettu ja monia toimenpiteitä sen helpottamiseksi on jo tehty. Niiden vaikutus ei vain näy hetkessä, eikä meillä olisi aikaa odottaa. Tarjolla olisi kasvua ja tuloksia, mutta ei tekijöitä. Osaavan työvoiman puute on suurin yritysten kasvua rajoittava tekijä. Yrittäjä on tottunut tarttumaan työhön, mutta kaikki eivät valitettavasti omaa samaa asennetta.

Kaivinkoneen kauha on iskenyt maahan ympäri maakuntaa. Hienoja projekteja on käynnissä joka puolella ja elinkeinoelämä on uinuvan kauden jälkeen herännyt henkiin. Esittelemme näitä projekteja tässä lehdessä. Kannattaa lukea ja vaikuttua!

 

-Ihanaa ja virkistävää kesää kaikille!

Marika Kirjavainen
Kymen Yrittäjien puheenjohtaja