Puheenjohtajan terveisiä: Uusille ideoille tulee olla avoin

Puheenjohtajan terveisiä: Uusille ideoille tulee olla avoin

Sain viettää huikean päivän nuorten yrittäjien parissa Haminassa 1.9.2017! Kyseessä oli Tilanne päällä -harjoitus, jonka Kymen Yrittäjät järjesti yhdessä Puolustusvoimien ja Reserviupseerikoulun kanssa. Tarkoitukseni oli olla paikalla muutama tunti ja poistua sitten iltapäivällä töiden pariin. Mutta eihän sieltä malttanut lähteä!

Hain aamulla tarvikevarastosta muiden mukana valtavan säkillisen tavaraa ja vaihdoin kostyymin armeijan asusteisiin. Iltapäivällä matka suuntautui metsään, ajoneuvoina armeijan Pasit ja Rasit. Kannoin asua ylpeänä.

Kiinnostavan ympäristön ja tekemisen lisäksi minut sai koukkuun nuorten innostus. Oli todella hienoa olla fiksujen, kekseliäiden ja hyväkäytöksisten nuorten matkassa mukana. Juttua ja ”läppää” riitti ja kaikki olivat innolla mukana tekemässä harjoituksia.

Suomessa ollaan laajalti huolissaan nuorista ja heidän tulevaisuudestaan. Julkisen keskustelun valtaavat usein passiiviset ja syrjäytyneet nuoret, joiden reitti elämässä on epävarma. Näitä nuoria on paljon ja heistä on syytäkin olla huolissaan ja tehdä toimenpiteitä heidän auttamisekseen. On kuitenkin hienoa ja huojentavaa todeta, että myös tekeviä ja elämässään eteenpäin meneviä nuoria on paljon. Heidän tekemisiään ja aikaansaannoksiaan pitäisi nostaa enemmän esille.

Ajattelen mielelläni olevani kohtalaisen ajassa kiinni. Päivä nuorten keskellä toi esille jotain ihan muuta. Havaitsin olevani monessa asiassa todellinen fossiili ja kaipaan ravistelua ajatusmaailmaan. Ehkä se juttu on juuri siinä, että nuoret tuovat raikkautta ja hullujakin ideoita ja ajattelutapoja esille ja kokeneemmat antavat mukaan omaa osaamistaan ja tasapainottavaa panostaan. Fossiilit eivät kuitenkaan saa lähteä EI-linjalle ja tukahduttaa näin nuorten tekemistä.

Yrittäjätarinat muuttuvat. Tänä päivänä aloittavan nuoren elämästä ja työurasta muodostuu aivan erilainen yrittäjätarina, kuin meidän monen jo vähän kokeneemman tarinasta. Annetaan sille tilaa ja opitaan toinen tosiltamme. Ravistelu tekee aika ajoin hyvää!

Marika Kirjavainen
Kymen Yrittäjien puheenjohtaja

Ravistelu tekee aika ajoin hyvää!