Tomi Hautalan Propentus porskuttaa digiaallonharjalla

Tomi Hautalan Propentus porskuttaa digiaallonharjalla

Kouvolalainen Propentus Oy rakentaa digitaalisia tietojärjestelmiä, joilla huolehditaan kybertuvallisuudesta. Rikollisuus siirtyy verkkoon kasvavalla vauhdilla.

Propentuksella on parhaillaan kova rekrytointi päällä. Toimitusjohtaja Tomi Hautala kertoo, että 2-4 hakijaa haastatellaan päivittäin.
- Vaikka kysymys on digitaalisista järjestelmistä, tämä on käsityöläisammatti. Robotit eivät toistaiseksi tee ohjelmia, Hautala heittää.

Kenellä lupa tietoihin ja kulkemiseen?

Propentus rakentaa turvallisuutta keskisuurille ja suurille yrityksille Suomessa ja Pohjois-Euroopassa. Yritys on organisaatioiden resurssien oikeuksien ja pääsynhallinnan asiantuntija.
- Pk-yrityksille ja mikroyrityksille tilanne on haastava. Maksujärjestelmissä digitaalisuus on jo käytössä. Turvallisuuspuolella suuret yritykset maksavat ensin tuotekehityksen, sitten järjestelmät tulevat pienempien yritysten käyttöön, kun hinta halpenee, Tomi Hautala toteaa.

Muutosnopeus voi olla ahdistavaa

- Jos haluaa olla mukana liiketoiminnassa, digitaalisuus on huomioitava. Lähtökohta on, miten digitalisaation avulla pystytään tekemään asiat paremmin ja tehokkaammin. Halutaan nopeammin enemmän. Riittääkö oma osaaminen vielä ensi vuonna? Muutosnopeus on kova ja epävarmuus kasvaa. Epävarmuuden sietäminen onkin tärkeä tekijä nykypäivän liiketoiminnassa, Hautala sanoo.

Kouvolalla on nyt vetovoimaa

Tomi Hautala ei näe mitään ongelmaa työtekijöiden saamisessa juuri Kouvolaan.
- Esimerkiksi lapsiperheille tämä on alueena ihan paratiisi. Pystyy harrastamaan mitä vaan ja kaikki tarvittava on lähellä, hän huomauttaa.
Silti osaajia ei ole helppo löytää. Matemaattiset aineet eivät Hautalan mukaan ole viime aikoina olleet oikein opiskelevien suosiossa ja senkaltaista osaamista digijärjestelmien kehittämisessä vaaditaan. Pääsääntöisesti rekrytoidaan suomalaisia, sillä ulkomaalaisten taustat on vaikeampi selvittää. Taustaselvitykset ovat tärkeitä, kun turvallisuudesta puhutaan.
- Kouvolalla on nyt ainutlaatuinen tilaisuus mm. Kymi Ringin, Matkakeskuksen ja uuden Kiinan pohjoisen silkkitien ansiosta, Hautala näkee. Myös palveluliiketoiminnalle hän povaa uutta kulta-aikaa Kouvolaan. Yksi toive kuitenkin on:
- Meillä ikävä kyllä monesti nähdään vain ongelmat ja siten pysäytetään kehitys ja liike. Mieluummin nyt tunnistetaan positiiviset puolet eikä estetä hyvää tulemasta, Tomi Hautala kehottaa.

- Tunnistetaan positiiviset puolet eikä estetä hyvää tulemasta.

Teksti: Veijo Tervonen
Kuva: Tomi Hautala

www.propentus.com/fi