Yritysmyönteisyys kehittynyt Kymenlaaksossa

Yritysmyönteisyys kehittynyt Kymenlaaksossa

Ennätykselliset 1 200 osallistujaa kerännyt Kunnallisjohdon seminaari Tampereella oli myös rohkaiseva Kymenlaaksolle. Maakunnan yrittäjäystävällisyys on nousussa.

Kunnallisjohdon seminaari lähti liikkeelle tulevaisuudesta. Alustukset globalisaatiosta, robotiikasta ja tekoälystä sai kuntapäättäjät ja yrittäjät mietteliääksi tulevaisuuden suhteen. Euroopan Investointipankin varapääjohtaja Aleksander Stubb muistutti, että meidän pitää huolehtia tekoälystä. Tulevaisuudessa sen hallinta tulee olla hyvien eikä pahojen käsissä.
- Tekoäly tietää, että olet täällä, Stubb hahmotti. Tekoäly tietää mitä ostat, miten matkustat ja millaiset sinun sydämenlyönnit ja uni on. Tekoälyn ja datan kerääminen muuttaa politiikkaa maailmassa. Me pystymme vaikuttamaan politiikkaan ja ihmisiin ihan eri tavalla kuin aiemmin.

Nina Nylund Haminasta kertoi tekoälyn auenneen vähän paremmin. Häntä komppasi Jari Liikkanen Anjalankoskelta.
- Tekoälyssä konkretisoitui uhan mahdollisuus. Tavallinen kansa ei voi mitenkään hahmottaa uhan määrää. Onko kehitteillä järjestelmä, joka lähtee kehittämään itse itseään.
Liikkanen kysyi meneekö maailma pikkaisen liian kovaa.
- Pääseekö järjen ääni innovatiivisten henkilöiden suunnittelussa mukaan. Tuollaisessa paikassa pitäisi olla aina yksi järjen ääni mukana. On valtava määrä tietotekniikan ihmisiä, jotka vaan kehittää ja kehittää.

Innokasta yhteistyötä
Ensimmäisen päivän kohokohta oli ilman muuta Elinkeinopoliittisen mittariston tulosten julkistus. Kymen aluetapaamisessa Suomen Yrittäjien elinkeinopoliittinen asiantuntija Hannamari Heinonen kertoi, mitä yrittäjät haluavat viestinnässä ja vuoropuhelussa kunnissa kehittää.
Hankinnat nousi Kymessä tärkeimmäksi. Toiseksi tärkein alueella oli elinkeinoyhtiöiden toiminta. Näissä oli tapahtunut edistystä ja yrittäjät olivat näyttäneet arvostuksen hyvillä arvosanoilla.
- Se positiivisuus, mikä Kouvolan seudulla henkii tällä hetkellä. Me olemme vasta kehittämistyön alussa, mihin asti vielä pääsemmekään, iloitsi hankinta-asiamies Marita Melkko myönteistä palautetta.
Yhteistyö on syventynyt ja nykyään kunta ja yrittäjät kyselevät jo toisiltaan mitä pitäisi tehdä.

Aluetapaamisessa nosteltiin maljoja hyvän yhteistyön hengessä.
- Se on hienoa, että kun on panostettu asioihin ja aloitettu toimenpiteet, niin tulokset alkavat näkyä. Kyllä se motivoi jatkamaan kun on huomattu, että toimenpiteet ovat oikeanlaisia ja siihen on vastattu paremmilla tuloksilla, kiteytti Kymen Yrittäjien puheenjohtaja Marika Kirjavainen yleisen mielipiteen.

Elinkeinopoliittisen mittariston tuloksissa erityisesti Kouvola on parantanut yrittäjämyönteisyyttään aikaisemmista vuosista sijoittuen tänä vuonna neljänneksi yli 50 000 asukkaan kaupungeista. Myös Kotka on parantanut tulostaan sijoittumalla kuntien hankintapolitiikassa yhdessä Kouvolan kanssa kymmenen parhaan joukkoon.

Kaikki toimi Tampere-talossa
Alustajat tulivat sisään saliin valitsemansa sisääntulo musiikin säestyksellä. HundrED:n Luovan johtajan Saku Tuomisen musiikki oli Martti Servon Nippa nappa ja niukin naukin -kappale. Alustuksessaan Tuominen kannusti tunnistamaan muutoksen, olemaan herkkiä kokeilemaan ja hylkäämään, jos kokeilu ei onnistu. Tuomisen alustus oli päivien kärkeä.
Kotkalainen Sirpa Kantola-Pakkanen tiivisti päivien annin omalta osaltaan.
- Maakunta- ja sote-tarkastelussa alustukset ja panelistit oli valittu todella hyvin ja keskustelu oli hyvää. Hyvin nousi esiin, kuinka on tehty muutosta rakenteiden tarkastelusta. Kun pitäisi tarkastella toiminnan ja palvelumallin, asiakaslähtöisyyden, digitaalisuuden ja ennen kaikkea toimintaympäristön muutoksen näkökulmasta ja sitten vasta kustannustehokkuuden näkökulmasta. Pidin keskustelusta, joka parani loppua kohtaan.
Haminalainen Jaana Jääskeläinen kiitteli Tampere-taloa tapahtumapaikkana. Ruokailut toimi, tilat olivat selkeät ja verkostoituminen onnistui erinomaisesti osin juuri tilojen takia.

Katso kuvia Kunnallisjohdon seminaarista

Lue lisää Kunnallisjohdon seminaarissa julkistetusta Elinkeinopoliittinen mittaristo -kyselyn tuloksista

 

- Yhteistyö on syventynyt ja nykyään kunta ja yrittäjät kyselevät jo toisiltaan mitä pitäisi tehdä.

Teksti ja kuvat: Hannu Lehtinen