Zsar - mahdollisuus yritystoimintaan

Zsar - mahdollisuus yritystoimintaan

Sanotaan, että pienen kunnan kohdalle sattuu kerran elämässä samanlainen tuuri kuin nyt on sattunut Virolahdelle. Zsar Outlet Village on rakentumassa Vaalimaalle. Mitä mahdollisuuksia se tarjoaa paikallisille yrittäjille.

Zsar tarvitse ympärilleen monenlaista muuta yritystoimintaa tulevien brändien lisäksi, että kokonaisuus toimii.
Hanketta toteuttavan helsinkiläinen sijoitusyhtiö East Finland Real Estate Oy:n toimitusjohtaja Sami Vainiomäki (pääkuvassa vasemmalla) kertoo heidän rakentavan premium-tasoista, kansainvälisille brändeille perustuvaa, kylämäistä outlet -keskusta.
- Olemme enemmän hosbitality -busineksessä kuin kauppakeskusbusineksessa, Vainiomäki korostaa.
Zsariin on avautumassa ensimmäisessä vaiheessa kuluvan vuoden marras-joulukuussa 65 myymälää, ravintolat ja kahvilat. Itse kylässä on lämmitetyt kadut, eikä siellä liiku autoja. Viereen tulee parkkipaikka tuhannelle autolle.
- Vastaavaa konseptia ei ole Suomessa, huomauttaa markkinointijohtaja Pekka Lehtonen (pääkuvassa oikealla).
Zsar Outlet Villageen tulee paljon tapahtumia ja kyläjuhlia, joissa pienetkin voivat olla mukana.

Veikon Koneen yrittäjä Jouni Kuntsi (kuvassa alla) Virolahdelta näkee hyvänä Zsarin mahdollisuudet.
- Hyvähän se on, jos kylälle tulee lisää asiakkaita, ilman muuta. Jos porukkaa tulee kylille, se tietää kaikille lisää töitä.

Rohkeutta tarjota palveluja
- Outlet -kylät ovat destiaantioita, joihin ihmiset tulevat matkojen päästä, toimitusjohtaja Vainiomäki muistuttaa. Asiakkaat haluavat muitakin palveluja ja jonkun pitää tehdä niitä. Turistina asiakkaat haluavat vuokrata kesämökin, kokea elämyksiä ja saada kokemuksia niin kuin Lapissa näemme. Pitää vaan olla kaupallista rohkeutta, nyt on mahdollisuuksia vaikka mihin.
- Millaiset ovat meidän siivouksen strandardit, vartiointi ja kiinteistöhuolto. Me olemme operaattori, joka hankkii nämä palvelut jostain. Mielummin näkisimme kumppanina paikallisia yrityksiä kuin isoja kansainvälisiä yhtiöitä.
Kunta on miettinyt herättävänsä tsaarin historiaa henkiin. Se edellyttää vaan, että syntyy päätös, nyt tehdään jotain. Yrittäjyyttä tarvitaan tapahtumiin kaikkina vuoden aikoina.

Mahdollisuudet kasvuun
Miehikkäläläisen PanuBuilding Oy:n toimitusjohtaja Panu Hämeenniemi (kuvassa alla) oli odottavalla mielellä Zsarin esittelytilaisuudessa.
- Ihan mielenkiintoista nähdä, miten se lähtee liikkeelle. Ei ole mitään töitä poikinut itselleni toistaiseksi.
Hän näkee kuitenkin, että omalle yritykselle voisi löytyä töitä Outlet Villagen tiimoilta.
- Ainakin jatkossa huoltotoimintaan ja vastaavaan luulisi olevan rakoa.
Hänen 12 vuotta toiminut yrityksensä näkee tällaisessakin pienen kasvun kannustavana.

 

- Yrittäjyys kasvaa monista puroista, alleviivaa Pekka Lehtonen.

Teksti ja kuvat: Hannu Lehtinen